5 Ağustos 2014 Salı

Kaliteli Bir Blog Oluşturmak İçin Yapılması Gerekenler


Blog yazarlığı herkesin rahatlıkla yapabileceği bir iş olduğundan herkes bir şekilde bir blog açarak web dünyasına ilk adımı atmış oluyor. Fakat açılan blogların %90'nından fazlası çok geçmeden yazarı tarafından terk ediliyor. Blog sahibi olmak oldukça basit bir olay fakat kaliteli bir blog sahibi olmak emek ve bilgi gerektirir. Emek konusu açtığımız bloga ne kadar zaman ayırdığımız ve yazacağımız yazılar üzerine ne kadar çalıştığımız gibi ölçüler ile ölçülebilir. Bilgi ise blog ve internet dünyasında neler yapabileceğimizi nasıl yapabileceğimiz zaman içerisinde öğrenebileceğimiz bir konudur. Sadece biraz istekli ve araştırmacı olmamız bir çok konu hakkında bilgi sahibi olmamıza yetecektir.

Kaliteli bir blog sahibi olmak için aşağıdaki adımları izleyerek işe başlayabiliriz.

Yeni Bir Blog Kurmak
Blog açmaya karar verdiğimizde ilk yapmamız gereken şey blogumuz için hangi alt yapıyı kullanacağımızı seçmektir. Dünya üzerinde en popüler iki blog alt yapısı olarak Blogger ve Wordpress açmak isteyeceğimiz blog için aralarında seçim yapmamız gerekebilecek noktadır.

Blogumuzu hangi alt yapı üzerine kuracağımıza karar verdikten sonra blogumuz için özel bir alan adı almamız gerekmektedir. Alan adımızı seçerken çok dikkatli olmalıyız etkili bir alan adı seçimi okuyucularımızın akıllarında kalması ve sitemizi tekrar ziyaret etmesini kolaylaştıracaktır.

Alan adı seçimimizi yaptıktan sonra alan adımızı kayıt altına alabileceğimiz ve seçtiğimiz blog alt yapısına uygun bir hosting firması bulmamız gerekmektedir. Blogumuz için hosting seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken konular vardır. Host Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz yazımda kısaca bu konuyu açıklamaya çalışmıştım. Hosting hizmeti ve alan adı kayıt işlemi gerçekleştirebileceğimiz dünyaca kabul edilen En İyi 10 Hosting Şirketi ve bizlere sundukları hizmetler hakkında kısa bir bilgi alabileceğiniz yazıyı okuyabilirsiniz.

Hedef Kitle Belirlemek
Bildiğimiz yada üzerinde araştırmalar yaptığımız herhangi bir konu üzerine yazılar yazabiliriz. Bizimle aynı konu üzerine çalışan yada araştırma yapan kişiler blogumuzu ziyaret edeceklerdir. Yazılarımızı okuyacak kişilerin kimler olduğunu belirledikten sonra yapmamız gereken tek şey ziyaretçilerimiz için kaliteli ve bilgilendirici içerikler oluşturmaktır.

Hedef Kitlenizi Anlamaya Çalışın

Hedef kitlenizin arama motorlarında hangi terim yada terimler ile arama yaptığını Google Trend sayesinde anlayabiliriz. Kişiler herhangi bir konu üzerine bir terim üzerinden aramalar gerçekleştiriyorsa bu arama terimlerinin varyasyonlarını Google Trend sayesinde görebiliriz. Ayrıca bu terimler ile ilgili olarak ne zaman hangi coğrafyada ve nasıl arandıkları gibi bir çok konuda sağlıklı bilgiler elde edebiliriz.

Kaliteli İçerik Oluşturmak
Kaliteli bir blogun kalitesini ortaya çıkaran noktaların en önemlilerinden biri kaliteli içeriktir. Blogumuz için belirlediğimiz hedef kitlenin okuyabileceği en yeni ve özgün yazılar yazmak ve ziyaretçilerimizi en doğru şekilde bilgilendirmek blogumuzun kalitesini en üst düzeye çıkarmakta bize yardımcı olacaktır. Okuyucularımız blogumuzda okuduğu yazıyı daha önce başka bir site yada blogda görmüş olmaları blogumuz için büyük bir eksi oluşturacaktır. Yazılarımızı ilk olarak bizim blogumuzda okuyan kişiler daha sonraki yazılarımız için merakla bekliyor olacaklardır. İçeriklerimizin okuyucular tarafından sıkılmadan okunabilmesi için anlatılmak isteneni kısaca fakat anlaşılır bir şekilde okuyucularımıza aktarmalıyız.

Site Yapısı
Ziyaretçilerimizin blogumzuda hızlı ve kolay bir şekilde yazılarımız arasında gezinebilmelerini sağlamalıyız. Bu sadece okuyucularımız için geçerli değildir arama motorlarının da blogumuzu kolayca taramalarını sağlayacaktır.

Ziyaretçilerimiz blogumuza bir arama sorgu ile gelmiş olabilir. Bu şekilde blogumuzu ziyaret eden bir okuyucu o anda sadece bulunduğu yazıyı okuyacaktır. Fakat başka yazılarımızı da okumak isterse ziyaretçimiz için bunu sağlayabileceğimiz bir navigasyonumuz ya da bir menü barımız mutlaka olmalıdır. Bu sayede hangi sayfada olursa olsun blogumuzun ana sayfasına kolaylık ile geri dönebilecektir. Aynı şekilde herhangi bir konuya giderek o konu üzerindeki yazılarımızı okumaya başlayabilmelidir.

Her yazımız için belirlenmiş benzer yazılar navigasyon alanı yazılarımızın altında bulunabilir. Bu sayede okuyucumuz okuduğu konu hakkında yazdığımız diğer yazılarımıza rahatlıkla ulaşabilecektir.

Yazdığımız yazılar için URL belirlemek arama motorlarından daha fazla ziyaretçi trafiği kazanmamız için oldukça etkili bir yöntemdir. Örnek olarak www.siteadi.com/yazı123.html olarak belirlediğimiz bir URL'den www.siteadi.com/son-haberler.html olarak belirleyebileceğimiz bir URL çok daha açıklayıcı olacaktır.

Mobil Görünüm
Akıllı telefonların hayatımız da çok daha fazla yer kaplaması ile artık blog sahipleri için bloglarının mobil sürümlerini oluşturmaları şart oldu. İyi bir ziyaretçi deneyimi kazanabilmek için ziyaretçilerimizin istedikleri anda ve istedikleri yerde akıllı telefonları sayesinde blogumuza girip yazılarımızı okuyabilmelerini sağlamalıyız.

Ziyaretçiler için kaliteli bir blog oluşturmak için başlangıç olarak yukarıdaki adımları takip etmek bize büyük fayda sağlayacaktır. Sadece bu kadar ile elbette kaliteli bir blog oluşturmuş olamayız. Her an gelişen teknoloji ve gelişen olaylar blogumuz üzerinde sürekli bir iyileştirme çalışmaları yapmamızı gerektirdiğini unutmamalıyız.

Kaynak: XTREAL
Share:

0 yorum:

Yorum Gönder


Yorum Kuralları

1) Lütfen aynı yorumu 2-3 kez göndermeyin.

2) Küfür veya argo, spam içeren ve konuyla alakası olmayan yorum yapmayın.

3) Yorumlarınızı düzgün bir türkçeyle yazınız

4) Youtube ve hizliresim.com haricinde yorum içi link veren yorumlar barındırılamaz, silinir.

5) Gmail hesabınız yoksa Anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz

6) Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.

7/24 Burdayım çekinmeyin yorum yazın.