28 Ekim 2014 Salı

Blog Sahiplerinin Yaptığı En büyük Hatalar

  Merhaba webmaster bankası okuyucularım. Siz değerli takipçilerimiz, yeni makale ile karşınızdayım. Aldığım sorular üzerine makaleyi yazma gereği duydum. Bir çok blog sahipleri blogun asıl amacının dışında işler yaparak bir yerlere gelmeye çalışırlar. Tabii bu süreçte bazı hatalara düşmektedirler. Çoğumuz bu hataları yaptık lakin hatalardan ders çıkaranlar da oldu hala devam edenler de... Bizler bu hatalardan ders çıkarmayı öğrenmezsek çok sıkıntı çekeriz. Blog sahipleri ve yazarlarının düştüğü başlıca hatalara göz atalım ne dersiniz? Belki içlerinde yaptığınız hataları keşfedip ders çıkartırsınız. Makaleyi yazma amacım da buydu. Hatalardan ders çıkartmayı öğrenerek siz değerli blog sahipleri bloglarınızı daha iyi yerleri taşımanıza az da olsa katkıda bulunmak istiyorum.

   Blog yazarlığı yapmak zor iştir. Blog yazarı olmak isteyen bir insanda emek,hırs ve öğrenme isteğiolmak zorunda. Blog yazarlığı konusu ile makalenin ne anlamı var? diyeceksiniz. Blog yazarlığı yapmayı tam olarak beceremediğimiz için zaman zaman bu hataları yaptık. Blogun ne işe yaradığını? İnsanlara nasıl hizmet etmemiz gerektiğini? gibi blogun asıl amacı hakkında yeterli bilgiye sahip olamadığımız için hata yapmaya her zaman elverişli oluyoruz. Blog, forum platformu gibi kopyalama yapıştır yapılan alıntı konuların paylaşıldığı bir platform hiç bir zaman olmamıştır. Blog benliğinizi temsil ediyor. Blog sizin sanal ortamdaki karakterinizin bir yansıması olarak düşünün. Siz benliğinizi başkalarını taklit ederek oluşturmaktan mı yanasınız? Çoğunuzun "Hayır" dediğini duyar gibiyim. Blogumuzu da öyle yapmayalım öyleyse? Alıntı konulardan uzak bizi yansıtan bizi temsil eden makalelerin olduğu yani bizim duygularımızın da azda olsa yer bulduğu bir platformu kurmaya ne dersiniz? Tabii bunları yapmak o kadar da zor değil. Ama "ZAMAN" istiyor. Zaman ile birlikte sabır. Ne kadar sabırlı olursak o kadar iyi iş yapabiliriz. Acele işe şeytan karışır diye boşuna dememişler. Her iş böyledir. Sabır ve zaman ister. Biz zamanı iyi kullanarak için sabrımızı da katarak işlerimizde başarılı olabiliriz. Ama bunları yaparken hırs ve öğrenme isteği de olacak bir insanda. Ya hocam bunları biliyoruz bize asıl makalenin amacını söyle neymiş bu hatalar? benzeri cümleleri söylediğinizi duyar gibiyim. Blogun asıl amacını nasıl yaratmamız gerektiğini öğrenmediğimiz sürece bu işte başarılı olmamız imkansıza yakındır. Blogun özgün olması en gereken konudur. Blogun özgün olacak arkadaş. Çalma çırpma, alıntı konulara gerek yok. Blogunda böyle işlere izin vermeyeceksin.

Blog ile özgünlük arasında bağıntıyı anlatan bir makalemiz var. Göz atmak isterseniz; Blog'da Alıntının Ne İşi Var? adlı makalemizi okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Piyasada bir çok blog birbirine benzerdir. Nedense bu tip bloglar tutulmuyor. Aynı konuyu binlerce blog farklı farklı şeyler ekleyerek anlatmış. Ama işin amacı hep aynı. Böyle blogların tutulması çok nadir görünen bir durumdur. Biz de bu işe dikkat ederek blogumuza bizi yansıtan bir tarz yaratmalıyız. Bu tarzı nasıl yaratırız? Tarz yaratmak hem kolay hem zor iştir. En basitinden ziyaretçiyi yormayan bir tema her zaman birinci plandadır. Basit bir tema bulmak ile başlayabiliriz. Basit ama hoş olacak tema. Çok da basit olmasın biraz özelliği olsun. Genellikle bu sıralar turuncumavi ve kırmızı renkteki temalar meşhur. Sizlere turuncu bir temayı öneririm. Tabii ne demiştik başta? Sizin benliğinizi yansıtır blogunuz. Siz nasıl isterseniz öyle davranın tema konusunda. Ama dediğim gibi sade tema her zaman rakiplerinizden önde olmanızı sağlar. Temayı hallettik diyelim. Sadece tema ile tarz olacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. İçerikleriniz ilgi çekici olmalı. En önemlisi de başlık. Başlığı ilgi çekici yazmaya özen gösterin. Bir tavsiye; Başlığı makaleyi yazdıktan sonra yazın. Eminim ki çok daha ilgi çekici ve makaleyi yansıtan başlık bulacaksınız. Makale yazma diliniz de farklı olsun. Bilirsiniz uzun makaleler pek okunmaz. Sadece göz gezdirilip geçilir. Siz makalenizi ilgi çekici bir şekilde yazın. Okuyucuyu makaleden ayırmayın. Okudukça okuyası gelsin. Bunu yapmak sizin yeteneğinize bağlı. Makale yazmanın da bir çok kuralı var. İmla kurallarına ve noktalama işaretlerine önem göstermeniz şart. Bariz hataları ayıklamanız gerekiyor. Her makalenizde en az 2-3 tane resim bulundurun. Çok faydasını göreceksiniz. Makaleniz tabii özgün ve uzun olacağından arama motorları size tolerans sağlayacaktır. En az 350 kelime bir makale kısa sürede index alırken; 50 kelimelik kısa bir makalenin index alması çok zordur. Makalenizin en az 350-400 kelime olmasına özen gösterin. Uzun makale yazmak şart değil. Ama uzun makaleler teknoloji, sosyal medya ve internet bloglarında önemlidir. Uzun makale yazmak siz blog sahiplerinin işine gelir. Sizi rakiplerinizden bir adım önde götürecektir. Kişisel blogu olanlar ise makale yazmaya hiç dert etmesinler. Dilediğiniz gibi yazın makalenizi. İmla ve noktalama işaretlerine dikkat ediniz yazar iken.

 Kişisel Blog sahipleri için eskiden yazmış olduğum bir makalem var oraya bakarak daha çok bilgi sahibi olabilirsiniz. Kişisel Blog Nasıl Olmalı?Güncellik... Bugün pek söz etmedik bu konuda ama değinmeden geçemeyeceğim. Güncellik bir blogun diğer bloglardan en önemli artısı ve eksiğidir.  Blogunuzun bir ritmi olsun. Bazıları günde 10 makale paylaşırken diğeri 1 makale paylaşır. Bazısı haftada 1 makale bazısı hafta da 3 makale. Ama hep bir ritim vardır. Siz bu ritmi tutturursanız ziyaretçiniz de bu ritme alışması beklenir. Okuyucunuz bu ritme alıştığı zaman sizin için pozitif yönde bir iş olacaktır. Yazılarınız daha fazla okunacaktır. Çünkü sizden beklenen günde oradasınız ve okuyucularınıza bir yazı sundunuz. Böylece mükemmel bir kitleye sahip olabilirsiniz. Güncellik arama motorları tarafından da özgünlük kadar önemlidir. Hedefimize ulaşmakta sıkıntı çekmeyiz bunları yapar isek. Blogger alt yapısına sahip olan sitelerin özel bir seo çalışması yaptırmasına yahut yapmasına hiç gerek yoktur. Zaten blogger alt yapısına sahip olduğundan dolayı hazır bir seo geliyor. Seo çalışması yapmak için uğraşarak asıl amacınız olan blogunuzu unutmayın.





   Makale biraz uzun oldu sanırım. Fazla uzatmadan bitiriyorum. Erinmeyip okuyan takipçilerime veya yeni
ziyaretçilerime teşekkür ediyorum. Blog sahipleri, hepinize başarılar ve iyi bloglamalar.
Share:

1 yorum:


Yorum Kuralları

1) Lütfen aynı yorumu 2-3 kez göndermeyin.

2) Küfür veya argo, spam içeren ve konuyla alakası olmayan yorum yapmayın.

3) Yorumlarınızı düzgün bir türkçeyle yazınız

4) Youtube ve hizliresim.com haricinde yorum içi link veren yorumlar barındırılamaz, silinir.

5) Gmail hesabınız yoksa Anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz

6) Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.

7/24 Burdayım çekinmeyin yorum yazın.