8 Temmuz 2014 Salı

“Yazarım Ama Ne Yazabilirim” Diyorsanız Okuyun


makale yazmak
Kaleminize; günümüz tabiriyle klavyenize güveniyorsunuz ama konu üretmek konusunda yetersiz mi kalıyorsunuz? Gelir kaynağınız olan bloğunuzda veya içerik ürettiğiniz dergi, gazete, web sitesinde yazacak konu bulmakta zorlanıyor musunuz? Aslında yazacak konu bulabilsem günde bir makale yerine üç-dört makale yazabilirim diyorsanız hızlanmanın zamanı gelmiş demektir.
Dikkat! Bu yazıdaki yöntemleri kullanır ve aklınıza gelenleri anında hatırlatıcı notlar ile kayıt ederseniz yazacak makale değil, daha fazlasını yazabilecek zaman aramaya başlarsınız.
Hızlı Adam olarak gelir hızınızı arttırmaya yönelik araştırmalarımda daha hızlı üretmenin yazarlar için de önemli olduğunu hatırladım ve kaleme almak istedim. Kişisel deneyimlerimle aktaracağım tamamen özgün bir konuyu okuyorsunuz.
Artık ilham perisini beklemek zorunda değilsiniz. İnternete girdiğiniz anda periler diyarındasınız. İlham perisi eskiden gelirdi. Hani şu evlerimizde bir kitaplığı kaplayacak şekilde dizilmiş A-Z harf ayrıştırılmış ansiklopediler vardı ya… heh! işte ozaman ilham perisi kaprisliydi; bir gelir bir giderdi. Ona bağlıydık. Gelse de içerik üretsek diye.
Sizi temin ederim şuan ki bilgi biriminizle hiçbir yerden yardım almadan ilgili olduğunuz alanda yüzlerce yazı/makale yazabilirsiniz. Tek yapmanız gereken ön başlık bulmak. Başlık bulmak için ben neler yaparım:
Yazar arkadaşlarım iyi bilir: Okumadan yazılmaz
İlgilendiğim alanda haber sitelerine çok kısa göz atarım. Mesela haberin birinde “Geleceğin mesleği yazılım geliştiricisi” yazıyorsa bu benim ve hızlı adam ziyaretçilerinin ilgileneceği bir konudur. Hemen hakkında araştırma yapar. Biraz veri topladıktan sonra yazmaya başlarım.
Bir kez girip kaliteli bir içerik yakaladığım blog olursa takip etmeye başlarım. e-posta abonesi olur veya sosyal sayfasını eklerim. Çünkü diğer blog yazarları ne yazmam gerektiği konusunda adeta fener tutarlar. Birisi kırmızı rengi anlatıyor ve benim ilgimi çekebiliyorsa ben de maviyi anlatabilirim değil mi? Özellikle blog yazarları takipleşerek fikir alışverişi yapmalı.
Hurriyet Yazarkafe’ye girerim. Bildiğiniz gibi yazarkafe: yazarların kendi içeriklerini gönderdiği ortak yayın noktası. İlgilendiğim kategoriye tıklar ve başlıkları okurum. Tam bu aşama da muhakkak yazacak bir konu belirir kafamda. Ben yazarkafeyi seviyorum. Siz de sevdiğiniz ortak yayın veya yazar platformlarını takip edebilirsiniz.
İlgilendiğim alanda gazete, dergilere göz atarım. Bunu sadece boş zamanlarımda veya bekleme anlarında yaparım. Merak etmeyin yorucu egzersizlerden bahsetmiyorum. Boş zamanlarımdan dolu dolu makale çıkar. Tabi eğer bir cümlelik hatırlatma notumu alırsam.
Sizin de başınıza gelmiştir: Boş zamanlarınızda veya dergi, gazete, kitap okurken birsürü etiket bulutu döner kafanızda. Şu konuyu yaz, bu konuyu da yaz dercesine. “Evveetttt! çok iyi bir makale olur. Eve gidip yazmalıyım…” dersiniz ama PC başına geçtiğinizde “Ne yazacaktım ya?” dediğiniz çok olmuştur. “Gazetedeki haberle ilgili birşeyler yazacaktım da sabah ki kurduğum cümle aklıma gelmiyor. O cümle üzerinden yürüyecektim. neydiiii… ???” Hatırladınız değil mi? Siz de yaşadınız bunu. Dolayısıyla aklımıza etkili bir cümle geldiğinde hemen akıllı telefonumuza not edelim. Bazen bir cümle veya bir kelime koca bir makaleye dönüşüyor.
Şimdi yazabilmek adına en zor egzersizi söylüyorum. Kitap okumak. “Vücudu gıdalar; kalemi kitaplar besler” [Bakın bu arada özlü söz yazmış oldum:) Bir sonraki makaleme ışık tutabilir.] Okudukça ufkunuz genişler. Yazma konusunda kendinizi daha özgür hissedersiniz. Birkaç yazarın üslubuna değil onlarca yazarın üslubuna tanıklık edin. Sizi en çok etkileyen yazarlar kendi tarzınızı oluşturmanızda çok etkili olacaktır. Okuduğunuz her yeni kitap yazabileceğiniz onlarca makalenin temelini bilinçaltınızda depolar.
Sosyal medyada etkinseniz anket yapın. Ya da doğrudan arkadaşlarınıza sorun. Fakat sorunuzun yapısı çok önemli. “Sence ne yazmalıyım?” derseniz muhtemelen cevap “Hmm… bilmem ki” yada “Şey işte… eee.. aşkla ilgili yazsan çok tutar” şeklinde olacaktır. O yüzden dört-beş konu belirleyin ve seçenekleri sunun. “Sence bunlardan hangisiniz yazsam” 
Tüm bu yöntemleri kullanır ve aklınıza gelenleri anında hatırlatıcı notlar ile kayıt ederseniz yazacak makale değil, daha fazlasını yazacak zaman aramaya başlarsınız.
Özetlemek Gerekirse:
  • İlham perisinin varlığını unutun. S*ktir edin kovun gitsin. Ona ihtiyacınız yok.
  • Mevcut altyapınızın, bilgi birikiminizin yeterli olduğuna inanın. Üzerine eklemeyi sadece boş zamanlarınızda yapın.
  • Haber sitelerine göz atın. Özellikle ilgi çekici başlık atma konusunda haber sitelerinden iyisi yoktur.
  • Blog yazarlarını takip edin. Beni de takip edin:) bulabildiğiniz her bilgiyi özgürce sömürün
  • Yazarkafe vb. yazarların ortak yayın noktası olan platformlarda gezinin. Göz atın, okuyun.
  • Bekleme salonlarında, boş anlarınızda gazete dergileri kurcalayın.
  • Kitap okuyun! Kitap okuyun. Bol bol kitap okuyun…
  • Çevrenize danışın, sosyal medyayı kullanın
  • Hatırlatıcı notlar almayı unutmayın.
Kaynak: Hızlıadam

Share:

0 yorum:

Yorum Gönder


Yorum Kuralları

1) Lütfen aynı yorumu 2-3 kez göndermeyin.

2) Küfür veya argo, spam içeren ve konuyla alakası olmayan yorum yapmayın.

3) Yorumlarınızı düzgün bir türkçeyle yazınız

4) Youtube ve hizliresim.com haricinde yorum içi link veren yorumlar barındırılamaz, silinir.

5) Gmail hesabınız yoksa Anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz

6) Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.

7/24 Burdayım çekinmeyin yorum yazın.