İnternet siteleri ile uğraşan kişiliklerin er yada geç bir blogu olduğunu yada biryerlerde yazdığını görürüz Bu tür durumlarda genel itibariyle görülen , ya da kişinin kendine öngördüğü amaç ;
- Bildiklerini unutmamak için blog yazmak
- Bildiklerini insanlarla paylaşmak için blog yazmak
- Başka yerlerdeki makaleleri kendi diliyle düzenleyerek hem öğretip hem öğrenmeyi sağlayarak blog yazmak
olabilir. Bunlardan ayrı olarak bazı kişiler ise hem kendi bildiğini paylaşıp , gerekli-gereksiz birçok paylaşımda bulunarak para kazanmayı hedeflerler. Fakat bloglarda bilinmesi gereken bir olay vardır ki , asıl amaç asla ve asla para kazanmak değil , işine değer verip ardından para kazanabilmeyi sağlayabilmektir. Yani sadece para amacı güdülerek açılmış bir blog , sadece para ile ilgili , kazanılacak olaylara hizmet edeceğinden beklentilerinizin çok çok altında rakamlar kazandırabilir , kazandırmayadabilir. İlk önce bloglarda temel dikkat etmemiz gereken , popüler bir bloga sahip olmamız için yapmamız gereken temel etkenlerden bahsedelim ;
- Temiz bir altyapı [ Hosting + Domain hizmeti ] , kesintisiz bir blog
- Blogun amacının , internetteki diğer bloglardan farkının veya benzerliklerinin belirlenmesi
- Blogun düzgün bir şekilde kategorilendirilmesi
- Tema konusundaki hassasiyet [ SEO Olayı ve İşlevsellik & Sadelik ]
- Sadece özgün içerikler girilmesi [ Alıntı içeriklere göre özgün içeriklerin %70 - %80 baskın olması herzaman iyidir ]
- Tanıtım , reklam ve SEO çalışmalarının planlı halde yapılması
Fark ettiyseniz bu maddelerde asla paraya , para kazanmaya yönelik maddeler belirlemedim. Sizin blogunuza bunları yapıp , reklam koymaya hazır hissetiğiniz an para kazanmaya başlayabilirsiniz. Unutmayınız ki ; ” 1 proje kendisini 1 yılda kalkındırıyorsa , yani giderlerini karşılayabiliyorsa o proje başarılıdır. ” [ PUNK Gianfranco / 1978 / Roma ]
Temiz bir altyapı [ Hosting + Domain hizmeti ] , kesintisiz bir blog
Hosting hizmeti elbetteki en önemli faktörlerden birtanesidir. Domain ve Hosting hizmetini , ne olduğu belirsiz , bilinmedik firmalardan alırsak yarıyolda kaldığımızda yani bir kesinti veya saldırıya uğradığımızda siteyi geri kurtaramayabiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken temel nokta bir blogcunun vakti zamanında yedekleri alması , kullandığı hosting , domain firmasının kaliteli olmasıdır. Kimi zaman gelebilecek saldırıların , hosting firmasının sunucusundaki açıktan dolayı olabileceğini de unutmayalım. Bu konuda SosyoSultan ekibi olarak sizlere önerebileceğimiz kuşkusuz bir firma : www.host.net , WebArısı İnternet Hizmetleridir.
Blogun amacının , internetteki diğer bloglardan farkının veya benzerliklerinin belirlenmesi
Blogunuzun amacını , titlesini , meta-taglarını , diğer sektördeki bloglar ile temel benzerliklerini ve farklarını mutlaka ve mutlaka bilmeli iyi analiz etmelisiniz. Bu konuda yapabileceğiniz en iyi şey , piyasanın en önde gelen bloglarını inceleyip onların titlesinden , meta-taglarından bir inceleme yaptıktan sonra ” kendi tarzınızı oluşturacak şekilde ” bir blog mekanizması belirlemenizdir. Dikkat etmeniz gereken nokta , sizin blogunuzun iyi biryere geldiğinde kimsenin diğer bloglarla sizin blogunuzun bir benzerliği olduğunu söylememesidir. Yani örneğin webmaster konularına dair bir blogda kategoriler genelde birbirine benzer ve aynıdır ama arayüz ( görünüm ) , yazılar-makaleler asla birbiri ile aynı değildir. Mutlaka ve mutlaka blogunuza kendi tarzınızı , kendi havanızı katın %100 benzer , klon bir proje haline getirmeyin.
Blogun düzgün bir şekilde kategorilendirilmesi
Kategorilendirmeyi düzgün bir şekilde yapmanız ve sonrasında birdaha değiştirmemeniz hem seo açısından , hemde yazılarınızı-makalelerinizi sınıflandırmanız açısından sizin için en doğrusu , ve en kolay geçeceğiniz nokta olacaktır. Burada kategorilendirmeyi yaparken yine bir üst sınıf bloglardan örnekler alabilir , kendiniz ek yapabilirsiniz. Hatta ve hatta aynı kategori isimlerini de koyabilirsiniz ( %100 aynı olmayacak şekilde ) fakat buradaki yine detay kategori isimlerinin detaylı olmasıdır. WordPress gibi hazır sistemler kullanıyorsanız bloglarınızın açıklama kısımlarını asla boş bırakmayın , Google’da aranan keyword kelimeler girmeyi ihmal etmeyin. Bunun dışında kategori isimlerini de tabiki herkesin anlayabileceği şekilde , sade ve keyword şekilde belirleyin.
Tema konusundaki hassasiyet [ SEO Olayı ve İşlevsellik & Sadelik ]
Sitenizin hiti arttığında veya belirli bir kaliteye eriştiğinde kimi zaman tema , arayüz sıkıntısı çekebilirsiniz. Özellikle temalarda yavaşlama , aşırı betik , fazla grafik , trafik gibi sıkıntıları çekebilirsiniz. O yüzden hazır blogunuz için kendinize vakit ayırmışken mutlaka ve mutlaka tam sizin için işlevsel , sizin sektörünüze uyacak , blogunuz için istediğiniz özelliklerde , SEO kodlamalarına uygun bir tema seçmenizdir. Eğer bu tür konularda ücretli bir temaya sahip olmak istiyorsanız , sadece wordpress için TrendWP’yi seçebilirsiniz. Tema, arayüz olayını bir cep telefonu gibi düşünün. Yani Nokia 3310 ile Iphone 5 sizin için sadece arayıp konuşmayı sağlıyorken , gereksiz donanımlı-sizden büyük özelliklerle dolu bir arayüze sahip olmanız sitenin dolu olması gerekirken boş olmasına olanak sağlayacaktır. O bakımdan sizin için en doğru arayüzü seçmekten kaçınmayın.
Sadece özgün içerikler girilmesi
Özgün içerik , yani başka sitelerden aynı şekilde kopyala-yapıştır özgün olmayan bir yazı emin olun sizin için hem arama motorları hemde kendi siteniz açısından hiç iyi olmayacaktır. Şöyle düşünün ; Alıntı bir içeriği sürekli sitenizde paylaşmanız dahilinde , başlık keyword ise sürekli ilk paylaşan üst sırada çıkacağından hit alamayacaksınız , googlenin gözünde spam blogdan öte birşey olmayacaksınız , dolayısıyla alexa yükseltmekte zorlanacak , google size pagerank vermeyecek. Herşeyi nasıl da etkiliyor değil mi ?
Tanıtım , reklam ve SEO çalışmalarının planlı halde yapılması
Yukarıdaki 6 maddeyi kendinize göre ayarladınız , herşeyin en güzeli sizin oldu. Şimdi geldik blogun reklam kısmına , seo kısmına. Kişisel veya tecrübeyle sabit bilgilerin paylaşıldığı bir bloga seo için para ödemek ciddi manada gereksiz kalır , bu bakımdan kendi seo çalışmanızı kendiniz yapmalısınız. Forum sitelerinde tanıtım yapın , imleme sitelerinde anahtar kelimenizde imleme yapın , bloglarla anlaşma yapıp karşılıklı birbirinizi tanıtın , 125×125 reklam alanı oluşturup 4 veya 6 tane reklam alanı oluşturup karşılıklı şekilde abartmadan reklamlarınızı paylaştırın. Burada dikkat etmeniz gereken nokta , detay : Mutlaka ve mutlaka direk örneğin blogunuzun reklam bannerini değil de , link vereceğinizden birde üstüne title atın anahtar kelimenize. Google sevsin sizi
Bol şans !
0 yorum:
Yorum Gönder
Yorum Kuralları
1) Lütfen aynı yorumu 2-3 kez göndermeyin.
2) Küfür veya argo, spam içeren ve konuyla alakası olmayan yorum yapmayın.
3) Yorumlarınızı düzgün bir türkçeyle yazınız
4) Youtube ve hizliresim.com haricinde yorum içi link veren yorumlar barındırılamaz, silinir.
5) Gmail hesabınız yoksa Anonimi seçerek yorum yazabilirsiniz
6) Yazdığınız yoruma cevap yazıldığında haberdar olmak için yorum formunun sağ alt köşesinde bulunan E-posta yoluyla abone ol linkine tıklayabilirsiniz.
7/24 Burdayım çekinmeyin yorum yazın.